3D/4D ехография

С какво 3D/4D ехографията е по-добра от стандартното ултразвуково изследване.

-тя е много по-прецизна. Стандартния режим за изследване на органите на плода си остава все още 2D. Но един 4D апарат работещ в режим 2D дава много повече информация поради по-високия клас технологии.Феталната морфология се изследва най-добре с 4D апарат.

-тя е много по-демонстративна. При нея можем да видим лицето на плода, меките тъкани и костни структури, дефекти на устните и небцето, ръчичките и крачетата, дефекти в пръстите, коремна област и гръб, полови органи.Това е невъзможно, или много трудно за стандартната 2D апаратура.

-тя е много по-задълбочена. Съставна част на съвременните 4D апарати е Доплер режима. С него можем да видим движението на кръвта в сърцето и всички кръвоносни съдове на плода  както и в пъпна връв, плацента и матка.Това ни позволява да установим и предотвратим състояния, които могат да заплашат живота на плода.

Разликата между 2D  и 4D апарат е подобна на тази между черно-белия  “Опера“ на нашите дядовци и съвременен плазмен телевизор.

ФЕТАЛНА МОРФОЛОГИЯ

Неоформеното бебе в корема на майката се нарича ембрион. След 3-ти лунарен месец, когато придобие човешки черти се нарича фетус. Морфология идва от гръцката дума „морфос“- форма. И така, фетална морфология значи оформяне на бебето, конкретно устройство на тяло и вътрешни органи.

Огледа на тялото и вътрешните органи на плода е неотменна част на всяко едно ултразвуково изследване, без значение дали ще се извършва в женска консултация по здравна каса с 2D апарат, или в клиника с 4D ултразвук. Друг е въпроса къде това става по-прецизно. Не винаги това зависи само от апарата. Водещо е кой и как интерпретира изображенията.