Премахване на мимически бръчки

Що в то ботулинов токсин?

botulinov-toksinБотулиновият токсин се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum. В природата те съществуват единствено в безкислородна среда. Познати са няколко типа ботулинов токсин – А, В, С, D, Е, F, и G – като за медицински цели се използва основно тип А и много рядко тип В.

Ако попадне в храносмилателната система и то в особено големи количества, ботулиновият токсин може да предизвика заболяването ботулизъм. Инжектирането му в нищожни количества директно в мускулатурата предизвиква нейната релаксация и изглаждане на надлежащата кожа. Инжектирането в мускулите не може да предизвика заболяването ботулизъм.

От кога и в какви случаи се ползва ботулиновият токсин?

Ботулиновият токсин е открит през 1822 г. Едва от 1968 г. започва употребата му за медицински цели върху човека. От 1978 г. се прилага в офталмологията (очни болести) за лечение на кривогледство при деца, при блефароспазъм, в неврологията при лицев хемиспазъм, тортиколис и т. н. От 1922 г. ефикасно се ползва за третиране на мимическите бръчки на лицето, както и при едно рядко, но неприятно състояние на обилно изпотяване, което се нарича хиперхидроза.

Какъв е механизмът на действие на ботулиновият токсин?

Ботулиновият токсин е невротоксин. Той блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т.е. не се съкръщава и не може да набръчква кожата, която се намира отгоре. При пациенти с мигрена, много често прилагането на ботулиновият токсин води до изчезване на мигренозните пристъпи по време на действието му.

Подходяща ли е за мен терапията с ботулиновият токсин?

Ботулиновият токсин се прилага изключително успешно при третирането на мимическите бръчки на лицето. Това са бръчките, които възникват в резултат на непрекъснатата дейност на мускулите на лицето, когато изразяваме някакви емоции – радост, гняв, тъга, учудване. Най – подходящи за терапия с ботулиновият токсин са пациентите на вьзраст 30 + години (30-55 г).

За коя част на лицето со препоръчва ботулиновият токсин?

Ботулиновият токсин е средство на първи избор при третиране на мимическите бръчки в областта на горната половина на лицето: челото (при учудване), между веждите, т.нар. „лъвска бръчка“ (при сърдене) и около очите – бръчки тип „пачи крак“ (при широка усмивка). Те се формират от действието на мускули, които точно и сигурно могат да бъдат определени и третирани.

Как протича процедурата?

Процедурата се извършва в предварително уговорен ден и час при лекар – специалист (дерматолог или пластичен хирург).  Лицето се почиства от грима, кожата се почиства в местата където ще се прилага ботулиновият токсин. Определя се и се отбелязват точките, в които ще се аплицира ботулиновият токсин. Лекарят определя количеството, което ще се инжектира. Пациентът е в седнало или полулегнало положение. По време на инжектирането може да има усещане за убождане, парене или разпъване, което отминава веднага след това.

Как да преценя кога да дойда за следващата процедура?

С течение на времето активността на токсина се изчерпва и видът на бръчките се възстановява до степен близка на първоначалния вид. Предимството на ботулиновият токсин е, че осигурява покой на мимическите мускули, поради което съществуващите линии и бразди не се задълбочават, а формирането на нови се предотвратява.

Повторно и поредно инжектиране на ботулиновият токсин може да се направи винаги, когато прецените че състоянието на бръчките не е задоволително, т.е. 1-2 или 3 пъти в годината, както и просто преди специален за Вас повод.

Колко дълго (години) мога да си слагам ботулинов токсин?

Няма ограничение в броя на терапевтичните процедури с ботулинов токсин. Обикновено след 6-8 апликации вече имате добре съхранен вид на мимическите бръчки и могат да минат години преди да предприемете следващите стъпки в грижата за красотата и здравия вид на лицето.

Какво трябва да правя след това?

Препоръчва се да свивате и разпускате мимическите мускули като правите съответната гримаса в рамките на 2-3 часа след процедурата. Това спомага за по-равномерното и цялостно разпределение на активното вещество в инжектирания мускул.

Какво НС трябва да правя след процедурата?

Не трябва да масажирате и натискате инжектираните места. Да не се поставят активни козметични продукти – кремове, гелове, маски, както и да не се предприемат козметични процедури – пилинг, масаж на лицето поне за 72 часа.

Колко врете трае ефекта?

Първите промени се отчитат след 72 часа. Максималния ефект е след 14 дни, а продължителност на ефекта е 4-6 месеца. Повторно инжектиране може да се направи в рамките на първите 14 дни при необходимост от корекция, а след това най-рано след 2 месеца.

Следващата апликация на ботулинов токсин се прави след 6 месеца и трайността на ефекта се удължава 8-12 месеца.

Могат ли да възникнат нежелани странични явления?

Непосредствено след апликацията може да имате усещане за тежест, разпъване или главоболие. Това е нормално и отминава бързо с резорбиране на разтвора. Най-сериозното нежелано явление при прилагане на ботулиновият токсин е птозата на клепача – спадане на клепача и невъзможност окото да се отваря напълно. Това състояние е много рядко и напълно се възстановява за няколко седмици. За да не се случи това, БТ се използва само от специалисти в специализирани кабинети.

ботулиновият токсин